Burnout is what happens when you try to avoid being human for too long.
-MICHAEL GUNGO
På veien mot utbrenthet mister du deg selv.
Du mister gleden din, hukommelsen, klarhet og evne til å fokusere. Du kan miste besinnelsen, latteren din, søvnkvaliteten og sexlivet ditt også.
Så hva gjør vi når vi mister noe?
Vi leter etter det.
Og det er akkurat det du skal gjøre. Gå på leting etter deg selv.
Hvor er du? Hva vil du ha? Hvor skal du?
Utbrenthet er et resultat av en «mismatch» mellom summen av våre belastninger og vår kapasitet som mennesker.
Alle har sin helt unike utbrenthetshistorie, men noen ting er også felles. Det jeg har observert er at mennesker som står i fare for å bli eller har blitt utbrent har én grunnleggende egenskap:
Evnen til å ignorere signaler kroppen og hodet ditt forsøker å gi deg.
Vi som blir utbrent, er skikkelig gode på det!
Det er vår superkraft.
Å konstant, og over tid, ignorere våre egne behov så kraftig at vi til slutt blir skikkelig syke av det.
Utbrenthet er en kompleks tilstand og skyldes aldri bare en ting, men jeg mener helt grunnleggende at det er dette som skjer.
Vi klarer ikke å sette de grensene vi trenger, og det blir vi syke av.
Hvorfor vi har denne egenskapen kan vi bruke resten av livet vårt til å fundere på, men det er psykologi og utenfor mitt fagfelt som coach. Jeg er helt sikker på at det kan være nyttig med en tur til psykologen for å finne ut av hvilke mekanismer du bærer i deg som gjør at du er så god på å ignorere dine egne behov og hvorfor du ble sånn.
Det som imidlertid er mest interessant for meg som helsecoach, er å finne ut hva vi kan gjøre med det?
Hvilke nye tanker må tenkes, hvilke konkrete tiltak, skritt og handlinger må vi ta for å unngå at vi brenner oss ut. Eller hvis du er utbrent; hvordan kan du raskere bli frisk igjen?
Hvis du er eller står i fare for å bli utbrent, så ser det utrolig viktig å starte med å få på plass fundamentene for god helse, med særlig fokus på nr. 2 og 3:
- Kosthold
- Søvn
- Stresshåndtering
- Fysisk aktivitet.
Det er på høy tid at du starter ryddejobben..… på livet ditt. Med deg på veien kommer du også til å trenge en god dose selvomsorg og tålmodighet.
Psykolog Jacinta Jimenez beskriver i sitt arbeid de 3 grunnleggende prinsippene for å unngå utbrenthet, de 3 R’ene:
1. Registrere:
For i det hele tatt å kunne begynne å gjøre noe med situasjonen din, må du skjønne hva som skjer. Det er en myte at utbrenthet er lett å oppdage. Tvert imot. Den sniker seg på over tid, og har ingen av/på bryter. Kunnskap og årvåkenhet må til for å oppdage de tidlige tegnene på utbrenthet.
Forskningen har vist at det i hovedsak viser seg på 3 ulike måter:
- Utmattelse: Intens følelsesmessig fysisk og/eller kognitiv fatigue.
- Kynisme: Lave nivåer av (jobb)engasjement, og mindre ork til å bry seg om andre (venner/familie).
- Ineffektivitet: Synkende produktivitet, du må jobbe hardere for å yte det samme som før, og en konstant følelse av å ikke strekke til verken på jobb eller hjemme.
Å oppdage disse følelsene krever at du stopper og kjenner etter. Hvordan har du det egentlig?
Vet du ikke helt? Ta utbrenthetstesten for å få en indikasjon på hvordan du ligger an.
2. Respondere:
Summen av en utbrenthet er alltid mange ting. På jobben kan det være arbeidsmiljøet du jobber i, forholdet til sjefen og/eller andre påvirkninger du ikke har kontroll over. På privaten kan det være et skrantende ekteskap, økonomiske problemer eller helseproblemer.
Utbrenthet er komplekst, og det er et resultat av en ubalanse mellom belastningene vi utsettes for og vår kapasitet som mennesker.
For at vi skal kunne respondere med hensiktsmessige tiltak må vi forske på oss selv. Dykke dypt, og finne ut de grunnleggende årsakene til at vi har endt opp i en tilstand av dyp ubalanse og håpløshet.
Det er ikke alltid like enkelt å være ærlig med seg selv. Å stoppe opp og kjenne etter, og være villig til å grave «i dritten» for å finne ut nøyaktig hva som finnes der.
Men det er den eneste måten å komme videre på. Plasterlapper i form av unngåelse (drikking, sosiale medier, Netflix etc), vil bare gjøre situasjonen enda verre.
Du må tørre å ta tak i det som gjør vondt. Og enda viktigere; Tørre å gjøre endringer.
Min egen utbrenthet begynte å snu etter at jeg til slutt måtte ha en samtale med min far hvor jeg fortalte ham at jeg helt ærlig hatet å være ingeniør. At jeg ikke ville drive familiefirmaet videre og dermed ikke videreføre hans livs verk. Det var forferdelig vondt å måtte si dette til pappaen min som jeg er så veldig glad i! Jeg orket bare ikke tanken på å skuffe ham så fryktelig.
Men det var det som måtte til. Og han, min kjære pappa, ville jo bare at jeg skulle ha det bra. Den virkeligheten jeg hadde skapt fantes bare i mitt eget hode.
Du må finne ut hvilke samtaler du må ta. Hvilke endringer skal til for at du skal kunne bli glad igjen?
3. Reparere
Når vi har skaffet oss en ærlig status og identifisert de viktigste grepene vi må ta for å endre situasjonen, kan vi begynne å reparere. Å reparere er ikke en jobb som er gjort på en dag. Det er en pågående prosess, en slags daglig praksis.
Du må selv finne ut hva som reparerer deg.
Hva liker du å gjøre? Hva roer deg ned? Hvor finner du mening? Etablere en daglig praksis med noe som fyller deg opp, som en motvekt til det som tapper deg.
Jeg måtte være sykemeldt lenge. Jeg skrev i dagboken min hver dag, gjorde yoga og mediterte. Så måtte jeg ta meg selv på alvor. Jeg startet på en ny utdannelse og sa høyt til alle jeg var glad i hva jeg tenkte og følte inni meg.
Her er noen spørsmål du kan svare på for deg selv:
- Hva likte du å gjøre før som du ikke gjør lenger (hobby, golf, dansing, matlaging?)
- Hva har du lyst til å lære?
- Hvem har du lyst til å være sammen med? Er det noen du savner i livet ditt? Noen du har mistet kontakten med og har lyst til å finne tilbake til?
- Hvem har du lyst til å være mindre sammen med? Hvem tapper deg for energi?
- Må du bytte jobb?
- Må du begynne å studere igjen?
- Hva gir deg energi?
- Når kjenner du på engasjement og glede? Hvordan kan du få mer av det?
- Hvem andre enn deg selv vil nyte godt av at du får det bedre?
Vi blir utbrente når vi ignorerer våre egne behov og ikke klarer å sette sunne grenser. Når vi glemmer hvem vi er og hva vi trenger for å ha det bra. Skal du holde deg frisk må du faktisk gjøre plass til deg selv i livet ditt. Det må være noe igjen til deg.
Jeg vet du har hørt dette før; men under gjennomgangen av sikkerhetsrutinene før du skal fly, sier flyvertinnen at i tilfelle oksygenfall i kabinen vil oksygenmasker falle ned fra taket. FØRST skal du feste oksygenmasken på deg selv, før du hjelper andre.