Arbeidere veldig slitne og utbrente

Den ansvarlige arbeidsgivers verktøykasse for utbrente medarbeidere

En medarbeider som brenner seg skikkelig ut er ofte sykemeldt i 6-12 måneder, eller lenger. Ofte forlater medarbeideren arbeidsplassen helt og tar med seg både erfaring og dyrebar kompetanse ut av døren. Utbrenthet krever uansett mye tilrettelegging ved tilbakeføring til arbeid. Kanskje kan ikke medarbeideren lenger gjøre de oppgavene han/hun gjorde før.

Utbrente medarbeidere er en katastrofe ikke bare for dem det gjelder, men for arbeidsgiveren også. Det påvirker kollegaene, kundene og bedriftens lønnsomhet og attraktivitet på markedet. 

Det svenske arbeidstilsynet beregnet i 2014 at en utbrent medarbeider i gjennomsnittet koster bedriften rundt 400.000 kr. Sverige og Norge er jo ikke så ulike som land, og dette er tall som trolig også er helt reelle her på haugen. Det er dårlig butikk å la medarbeiderne brenne seg ut.

En av de sterkeste mytene knyttet til utbrenthet er at utbrenthet er den enkelte medarbeider sin egen «skyld». Dette viser seg å være feil. Arbeidsplassen er i aller høyeste grad en viktig faktor, og medarbeiderne påvirkes av kulturen og miljøet de jobber i. Dette kan enten bidra til at de brenner seg ut, eller at de brenner for jobben på den gode måten.

Forskningen viser at det i hovedtrekk er 6 grunner til at flittige, drevne og flinke folk ender med å bli utbrent:

1. Verdier

Bedriften og medarbeiderens verdier er ikke samstemt eller medarbeideren må utføre oppgaver som strider mot dennes verdigrunnla.

2. Rettferdighet

Medarbeideren opplever at han/hun behandles urettferdig i en eller annen form.

3. Arbeidsbelastning

Medarbeiderens arbeidsbelastning overskrider kapasiteten over tid.

4. Belønningssystemene

Ikke gode nok systemer for belønning. Dette kan dreie seg om positive tilbakemeldinger, lønn, bonus mv. Medarbeiderne føler seg ikke sett eller hørt.

5. Samhørighet med kollegaer

Medarbeideren føler ikke på samhold med andre kollegaer. Føler seg alene på jobben.

6. Kontroll (mangel på)

Beslutninger som angår medarbeiderens arbeidshverdag tas over hodet på ham, og hun blir ikke involvert i prosesser som er relevante for henne.

Flere av disse faktorene har arbeidsgiveren stor påvirkning på, og mulighet til å gjøre noe med. Ingen medarbeidere er helt identiske, og vil derfor ikke ha lik grunn for utbrenthet. Men i de fleste tilfeller er en eller flere av grunnene å finne på denne lista over. 

Når vi skal begynne å legge en plan for forebygging av utbrenthet, er det en fordel å ha kartlagt så grundig som mulig hvor skoen trykker for den enkelte medarbeider. Alle har sin helt spesielle «utbrenthetsprofil». Effekten av tiltak vil i høy grad være avhengig av hvor godt denne er kartlagt.

Så hva kan du som arbeidsgiver gjøre?

Først og fremst må du som arbeidsgiver tilegne deg kompetanse om hvordan utbrenthet arter seg. Hvilke tegn skal du som leder se etter hos dine medarbeidere (eller deg selv)? Be medarbeideren ta testen (link) for å få en omtrentlig pekepinn på hvordan det ligger an, og som en introduksjon til en samtale om temaet.  

Iverksett de tre R’ene som en strategi for arbeidsplassen, dvs ha en bevisst og klar handlingsplan for utbrenthet og kommuniser den til alle som jobber der.

De tre R’ene:

  1. Registrere 

Myte nr. 1 om utbrenthet er at det er lett å oppdage. Tvert imot. Utbrenthet er  vanskelig å oppdage fordi det sniker seg på over tid. Utbrenthet kan utvikle seg over år og er ikke en knapp som enten er på eller av. Jevnlig oppfølging må til for å oppdage tegnene tidlig nok. Iverksett systemer for å måle de 6 utbrenthetsindikatorene hos de ansatte.

Det er mange tegn på utbrenthet hos den ansatte, men forskere har identifisert 3 hovedsymptomer som er nyttige å kjenne til, og som opptrer hos ansatte som er i ferd med å bli eller som har blitt utbrent:

1) Utmattelse: Intens følelsesmessig, fysisk og/eller kognitiv fatigue

2) Kynisme: Lave nivåer av jobbengasjement (mye surfing på nettet f.eks)

3) Ineffektivitet: Synkende produktivitet og en følelse av å ikke strekke til.

2. Respondere

Myte nr. 2 er at utbrenthet bare er den enkelte person sin feil. At noen personer håndterer stress dårligere enn andre og derfor er «svake» og blir utbrent. Som de 6 punktene ovenfor viser er utbrenthet mye mer komplekst enn at en person jobber for mye. 

Utbrenthet er et resultat av en ubalanse mellom jobbens belastning og vår kapasitet som mennesker. 

Som arbeidsgiver har du et ansvar for å gjøre noe når dine medarbeidere viser tegn til utbrenthet. Jo tidligere tiltak iverksettes, jo større effekt vil de ha. 

3. Reparere

Det er en myte at stress i seg selv er farlig for deg. Tvert imot. Stress i små doser fører til vekst og økt prestasjon. Det som er farlig er kronisk stress uten reparering. Det er her utbrenthetssonen ligger. 

Menneskets nervesystem er delt inn i to deler. 

1: Det Sympatetiske Nervesystemet (SNS)

2: Det Parasympatetiske Nervesystemet (PNS)

Når vi stresser aktiveres det sympatetiske nervesystemet, og kroppen befinner seg i «fight or flight» modus. På norsk «Kamp/flukt» modus.

Her vil vi helst ikke være for lenge om gangen, men i det moderne arbeidslivet ser vi at det er her vi er mest. 

Når det parasympatetiske nervesystemet er aktivert befinner vi oss i «Rest og Digest» modus. «Hvile/fordøye» på norsk.

For mange er det vanskelig å koble på denne tilstanden, men det er her vi bør være mest for å unngå de skadelige effektene av kronisk stress.

Den enkelte må selv finne ut hvilke aktiviteter som kobler på PNS, og dette kan en helsecoach hjelpe til med. Arbeidsgiveren bør legge til rette på arbeidsplassen for at den enkelte faktisk tar seg tid ila arbeidsdagen til meningsfulle pauser og PNS aktiviteter.

Hva kan en helsecoach bidra med på arbeidsplassen?

En coachingsamtale er en helt spesiell for samtale. Det er en åpen, omsorgsfull, ikke-dømmende, støttende og motiverende samtaleform som setter klienten sine behov i sentrum. En coach kan bistå klienten i å få løst opp i de knutene som har ført til at arbeidslivet og livet ellers føles så vanskelig.

Som helsecoach jobber jeg med den ansatte ved å sette søkelys på dennes styrker og verdier, hjelper til med å sette realistiske mål og tilbyr å holde den enkelte ansvarlig for handlinger de selv har sagt de ønsker å gjøre. 

Som helsecoach kan jeg også lede gruppecoaching med fokus på utbrenthet og relevante undertemaer, for et team eller en avdeling. 

Er helsecoacing noe for din bedrift?

Ta kontakt for en uforpliktende samtale